Sanningen som hämnd

För en tid sedan fick jag förslaget att fixa en hemsida för att skriva om allt jag blir arg på, vilket inbegriper sådan som skett, sker och med all sannolikhet kommer att ske. Från hemsida var inte steget långt till hämndsida. Jag ville ju ge igen på något sätt, genom att helt enkelt tala om vad som skett. Eftersom de flesta verkar föredra döden framför att utmålas i en dålig dager, kände jag att jag var på rätt väg. Jag skulle få skriva av mig lite och i bästa fall få något sagt också.

torsdag 21 januari 2010

Hur mycket Pucko ryms det i ett sugrör?

Gunnar Axén leker med siffror.
"Många tidigare sjukskrivna får nu bättre hjälp"

Gunnar Axéns text
Idag offentliggjordes statistik som visar att allt färre behöver vara sjukskrivna för stressrelaterade sjukdomar. Sjukskrivningarna har minskat med 40% sedan september 2006. Som förklaring till utvecklingen pekar Jan Larsson från Socialstyrelsen på införandet av rehabiliteringsgarantin och säger att "många tidigare sjukskrivna nu får bättre hjälp".


Torsten Kindström från föreningen Balans, som ger stöd till personer med utmattningsdepression, håller med om att det tidigare nog funnits en översjukskrivning och konstaterar att "Orsaken har varit brister i vård och rehabilitering. Att gå långtidssjukskriven är sällan ett önskemål från de drabbade."


Brister som vi nu alltså tar itu med steg för steg. Förra året fick 30.000 människor vård och rehabilitering tack vare rehabiliteringsgarantin. I år beräknas antalet hjälpta öka till 50.000.


Trots att nyheten kablats ut av TT under eftermiddagen och att sjukförsäkringsfrågan varit aktuell den senaste tiden så verkar det än så länge bara vara , Ekot, Rapport och Aftonbladet som lyft upp den.


Gunnar Axén leker med siffror, sjuka och arbetslösa.
Eftersom Gunnar Axén inte verkar godkänna andra kommentarer än sina kompisars och sina egna, har jag kopierat hans text och lagt in den här.

Vad som under senare tid framstått som en självklarhet för allt fler, är att Gunnar Axén och hans polare har problem med att presentera sanningar. Det är så pass illa att i varje fall jag själv kommer närmare sanningen genom att invertera hans påståenden till den raka motsatsen. Jag är ganska allvarlig då jag påpekar detta.

Personligen blir jag misstänksam när Gunnar Axén använder siffror utan att kunna uppge någon källa. Speciellt då han inte kunnat presentera siffror och definitioner som underlag för några andra påståenden heller. De flesta vet ju vid det här laget, att de sjunkande siffrorna för sjuktal motsvaras av ungefär samma höjning av arbetslösa, alternativt höjningar i den självmordsstatistik som Axén och Reinfeldt-ligan inte har visat märkbart intresse för. Det är bland annat den senare gruppen som enligt Reinfeldt ramlar mellan stolarna vid stora förändringar, alltså på grund av att man helt enkelt inte ställt dit några stolar åt dem. Här vill jag fråga er: Tror ni att de har glömt ställa dit stolarna eller helt enkelt struntat i dem? Kanske har de försvunnit genom att så många av våra ledare sitter på fler.

Det som är så vitsigt och användbart med statistik, att man kan plocka ut vad som helst, undvika vad som helst, kalla det vad som helst, koppla det till vad man vill och sedan presentera det som någon sorts sanning. Kan man ge dessa "sanningar" visuella stöd i form av färggranna staplar och diagram så går ännu fler på det. Med en overheadprojektor till hjälp "måste" det bara vara sant... Eller kan det även då röra sig om en Axénsk sanning, kanske en Fredrikalisk eller Husmarkiansk sanning?
Ja det är läge för nya språkliga uttryck och begreppsbildningar i dessa dagar. Såå, det verkar som Gunnar Axén har mer att tillföra språket än matematiken... Dock ej retoriken.
Om man inte godkänner sjukskrivningar, sjunker antalet. Om man utförsäkrar 100 000 så sjunker antalet drastiskt. På det att man kan sträcka på sig ytterligare. Och vad garantin anbelangar...
Kika här: http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6461512.ab
Det skulle vara mycket intressant att läsa någon annans statistik på samma fenomen.

Jag brukar kalla det för "psykopatargument" då man svarar "goddag yxskaft" eller förflyttar skuld och fokus till meningsmotståndare, sin partner eller andra, då man med ett oskyldigt leende säger att man hjälper dem man i själva verket gör sitt bästa för att krossa. Notera att jag inte kallar någon psykopat eller menar att man måste vara psykopat för att använda dessa argument och tekniker... Men, är man psykopat så använder man bland annat dessa verktyg. Att Både Axén och Reinfeldt med fler verkar helt befriade från hänsyn och medkänsla samt ljuger och förvränger så gott som allt, gör dem alltså inte till psykopater. Sanningshalten i påståendet ovan kan säkert många misshandlade kvinnor vittna om. Har ni inga sådana tillgängliga kan jag rekommendera www.psykopati.se.

Eftersom jag inte har tillgång till rättvisande siffror, vill jag tillägga följande: Att "många har fått hjälp" betyder ingenting med erfarenhet av Axénska citationstecken. Att det säkert är fler än "fler", alltså tre stycken, tvivlar jag dock inte på.
Torsten Kindström håller med om att det "nog" funnits.. Vad betyder "nog"? Tillsammans kan vi kanske konstatera att "nog funnits en översjukskrivning" knappast kan handla om uppåt 100 000 människor i varje fall.
Vad Axén menar med hjälp, kan vi ju räkna ut. Annars är det ju bara att ställa sig utanför Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen och fråga dem som kommer ut. Så mycket annat finns det inte anledning att säga om Gunnar Axéns uttalande. Han säger nämligen samma sak hela tiden och i så gott alla sammanhang. Likt en papegoja upprepar han de ramsor han lärt sig utantill, och hittills utan att visa prov på någon egentlig variationsrikedom. I dessa besparingarnas tidevarv skulle det kanske vara en god idé för Moderaterna och deras allierade att införskaffa en diktafon, eller sitter Axén där han sitter i egenskap av offerkalv, någon man lätt har råd att avvara?