Vad babblar de om här då?
Apropå statistik skulle det vara intressant att se hur stor andel ”extremfall” de skulle hitta vid en närmare undersökning, kanske genom att ställa frågan till de sjuka som drabbats eller genom att ta kontakt med nätverket Resurs. En annan och kanske central fråga gällande artikeln, är vilken partitillhörighet författarna har. Det har ju ideligen visat sig att representanter för den borgerliga politiken har vinklat både frågor och svar på ett sätt som knappast är synonymt med objektivitet, följaktligen sanningen.
”Initial tillämpning” är en snygg omskrivning av ”hänsynslös” sådan, och hur länge är något initialt för övrigt? Att riksdagen nu ändrat reglerna… vad betyder det? I vilken omfattning och på vilket vis? Här handlar det inte om annat än att så långsamt som möjligt och med minimala steg backa efter ett mycket högt tryck, samt från fler håll. Dödssjuka slipper nu den arbetsprövning som bygger på att människor först fråntas sina möjligheter till försörjning, att betala sina hyror. Moderaterna & Co har verkligen bjussat på sig själva och måste vrida sig av stolthet. Det enda man kunnat använda till sitt försvar har varit att peka på de rödgröna, föra fokus till någon annan, definitivt ifrån sig själva… har de inbillat sig.
Då de båda herrarna hänvisar till ”historielös skildring av reformen”, talar de uppenbarligen om de medier som står med båda fötterna i den moderata geggan och därför inte intar en opartisk och objektiv roll i sammanhanget. De skulle ju lika gärna ställa frågan till Reinfeldt själv. Och är det inte så, att ju längre tid människor får på sig för att rehabiliteras eller återhämta sig, desto generösare och humanare är faktiskt försäkringen. Att det för många är en nackdel att gå sjukskrivna länge samt utan adekvat hjälp, det är en annan fråga. Det behöver ju inte innebära att ”alla ska ut ur systemet”… initialt.
Därpå följer ett lån av Axénskt mantra. Duon pratar om att låsa in människor i ett destruktivt bidragsberoende. För det första går detta ”beroende” att bryta när som helst, för det andra är det ju beroendet av arbetstillfällen Nima Sanandaji och Thomas Idergard egentligen pratar om, så varför inte säga det? Kan det bero på att man inte varit intresserad av att skapa arbetstillfällen utan snarare av att höja siffrorna för arbetslöshet? Detta är ju konsekvensen av att tvinga över de sjuka till Arbetsförmedlingen. I övrigt kan man fråga sig om det verkligen är mer destruktivt med en inkomst det går att leva på än att inte ge hjälp alls, alltså hänvisa dessa människor till socialkontoren eller låta dem bo hemma hos mamma och pappa tills de nått medelåldern. Kanske är det bättre att kollektivt bestraffa sjukskrivna genom att medelst ”hot” tvinga dem till fiktiva arbeten och uppsägningar för att delta i arbetslinjen, på bekostnad av de rehabiliteringsarbeten de tvingas avbryta. Om man har ansträngt sig så pass att man klarar 75 % ska man alltså avsluta detta arbete för att ägna sig åt meningslösa sysslor som riskerar försämrad hälsa och knappast leder till ny anställning. Hur rimmar detta med ”arbetslinjen”? Låter det intelligent? Om man inte omedelbart gör något åt detta bör vi kanske fråga oss om beslutsfattarna faktiskt är så pass korkade eller om de väljer att framstå som sådana för att slippa röja en dold agenda.
Har man en ambition att hjälpa människor bör man inrikta sig på ett sådant arbete, vilket man nu inte gör. De ansvariga är inte dummare än att de med viss hjälp räknat ut detta, dock är de obegåvade nog att undanhålla och förvränga sanningen, att undvika svara på ställda frågor. Oavsett vad man vill säga om detta är det alltså en fråga om HUR man går tillväga. Här finns det utrymme för överväganden och alternativ man istället ignorerar. Tillräckligt giriga människor förtränger gärna att de förödmjukar sig själva om de kan tjäna några kronor eller vinna makt på det. Så är det.
Vad ska man säga om siffrorna som presenteras i artikeln? Utan att gå in och titta på siffrorna i övrigt (vilka inte verkar stämma), kan man fråga sig hur 70 000 människor kan utgöra knappa 3 % av en befolkning på drygt 9,3 miljoner. Det är vad det står i artikeln, och menar det något annat i det fallet kan de säkert mena något annat i övrigt. Kan vi lita på det som sägs och skrivs, eller inte?
Vidare vill man ge sken av att svenska läkare har påtagit sig uppgiften att sjukskriva unga människor därför att de är arbetslösa. Att de faktiskt kan må väldigt dåligt av det faktum att de saknar framtidstro och hopp, stöds snarare av påståendet att svenska ungdomars lust att arbeta ligger betydligt över genomsnittet i Europa. Här kan vi lika gärna konstatera att det är den svenska arbetsmarknaden som brister. Inte enbart i brist på tillfällen utan att man fullständigt struntar i att åtgärda de många arbetsmiljöproblem som finns och även har rapporterats till Fk? Naturligtvis utan någon som helst åtgärd, vilket kan bero på att dessa handlingar har en förmåga att försvinna. Skulle risken för depressioner vara högre på Gotland och i Norrbotten än i Stockholm skulle inte jag bli förvånad. Nu väljer dock artikelförfattarna förklaringen att sjukskrivningarna i dessa områden primärt är till för att endast dölja den dåliga arbetsmarknaden. På liknande sätt har man i andra sammanhang förvånats över att så stor del kvinnor insjuknar och speciellt i låglöneyrken. Att det skulle ha med deras arbetsuppgifter att göra verkar inte falla statistikerna in.
Nima Sanandaji och Thomas Idergard fortsätter med att hävda samhällets förlust av arbetskraft och konstaterar samtidigt ”permanent social och ekonomisk fattigdom”, samt kopplar detta till vikten av att kunna ta ansvar för sitt eget liv. Man kan alltså bryta det här utanförskapet när man vill och förmodligen då människor mår bra och då det finns arbetstillfällen. Hur kan de säga att samhället förlorar arbetskraft då det inte finns arbetstillfällen? De båda herrarna avslutar med påpekandet av vikten att satsa på en 0-vision beträffande sjukskrivningarna, men nämner inte ett ord om att skapa arbetstillfällen. Kan det bero på att det blir mycket billigare för staten att försörja arbetslösa och hänvisa till den marknaden då det uppstår problem med människors hälsa? Eller har det med hushållsnära tjänster att göra? Att dra undan den ekonomiska mattan för människor utan att känna till deras hälsomässiga status är inte juste och det går heller inte att legitimera genom att peka på vad andra gjort och inte gjort.
Nog kommer Reinfeldt & Co att gå till historien alltid… men några statyer blir det inte. Nja, det skulle vara på Gustav Adolfs torg då.
En smutsig skandal
6 år sedan
Nu du ...får det väl andå vara nock...kom in och läs och bli en del av detta...:)
SvaraRaderaBåda herrarna är moderater.Idergard f.d. MUF-ordförande & pol.sakkunnig. Nu leder han Timbros program för v*lfärd. Sandanaji är vd för Captus, allmänborgerlig tankesmedja.
SvaraRaderaTimbro står för:
*långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet, ett öppet samhälle, allas rätt att forma sitt eget liv, i sin egen takt och att ta ansvar för detsamma.*.
Captus står för:
*stärka frihetliga idéer såsom sänkta skatter, en starkare rättsstat och friare marknader.*.
Jämför med libertarianism/nyliberalism.
/Jeanette
Kommer så snart jag kan... Och du Jeanette: Jag förstod att det var något fel på killarna. När du beskriver Timbro så går det ju inte helt ihop med moderat politik. Varför säger de en sak och gör en helt annan? Jag tycker det är jättesvårt det här.
SvaraRaderaRoffaåtsigsåmycketmankanpolitiker kan inte vara bra för någon, inte ens för dem själva. Det där med starkare rättsstat... det har ingenting med rätt och fel att göra va? Jättesvårt är det... å så det där med ismerna. Är det psykiskt?
Hej.
SvaraRaderaHar ju läst detta, skrivet av dej, på annat håll och kan inte annat än att bocka och buga för det du skriver.
Kao
Lasse det är liksom lite bråttom...vill inte stressa men det är "kvartitolv och du är superviktig... :)
SvaraRaderaVad!? :)
SvaraRaderaMycket klokt och bra att du uppmärksammar sådant som andra tenderar att missa. Men jag skulle vilja protestera lite mot bilden av hur en ekonomi fungerar. Att vi har en hög arbetslöshet betyder inte att vi inte behöver mer arbetskraft. Ju fler som arbetar desto mer arbetstillfällen skapas, så enkelt är det. Det handlar om rotationen. Arbetslösheten fungerar procentuellt i en marknadseknomomi. Vid lågkonjunktur stiger den och vid högkonjunktur sjunker den. Det är också så att ju fler vi ÄR desto fler jobb blir det, men den procentuella sysselsättningsgraden ändras inte av antal medborgare (annat än lokalt och i mariginella fall). Synen på "arbetstillfällen" som en konstant är ett tankemässigt generalfel som begås inte minst av sverigedemokrater och andra som tänker att vi blir "bestulna" på arbete om fler flyttar in i landet. Om det hade fungerat på det viset hade arbetslösheten varit skyfallt högre än den är.
SvaraRaderaSå med den argumentationen kan man inte helt och hållet punktera alliansens politik. I varje fall inte långsiktigt. På kort sikt stämmer det förstås det du säger.
Framförallt är det alliansens brist på inlevelseförmåga som är så grotesk.
Anonym: Tack för det.
SvaraRaderaJag måste erkänna att jag inte hänger med i din koppling till min text. Därför blir det svårt att bemöta dig... vilket jag gärna gör.
De ekonomiska aspekterna kan man naturligtvis inte bortse ifrån och de är intressanta att sätta sig in i... men kanske kan de ändå diskuteras ur lite olika perspektiv.
Jag skrev ett längre svar till din kommentar innehållande frågor och lite synpunkter inlindade i en förhoppning om att diskutera det hela.
Eftersom det riskerar att bli av karaktären "goddag yxskaft" om jag inte förstått dig riktigt, ber jag dig återkomma med en klarare koppling till min text.
Nej kanske kopplingen till just detta huvudinlägg blev otydligt. Jag ägnade en kväll åt bloggar och twittrar kring sjukförsäkringen. Mycket intressant finns skrivet. Det som slår mig är krocken mellan det som ibland kallas ”systemvärld” och ”livsvärld”. Politikerna utgår, som det förefaller oreflekterat, från systemvärlden och de människor som är närmast berörda utgår helt naturligt från ett livsvärldsperspektiv. Genom att dessa perspektiv talar förbi varandra uppstår ingen dialog.
SvaraRaderaEtt vanligt tankefel inom ”livsvärldsperspektivet” är synen på hur ett system som just en samhällsekonomi fungerar och det bidrar till svårigheten att kommunicera . Eftersom den förenklade synen på hur komplexa system fungerar återkommer i många sammanhang och dessutom är farlig ville jag lämna en mild protest.
TK
Fortsättning...
SvaraRaderaAtt jag fastnade för din sida beror antagligen på att den är originell och ovanligt välskriven. Du verkar vara en person som tänker självständigt och därför sporrades jag att bidra med en liten tanketråd. Dock blev den kanske malplacerad – det är möjligt att dina resonemang inte är så utpräglade i just det avseende osm jag reagerat på som en del andras. I så fall ber jag om ursäkt.
Protesten avser de resonemang som handlar om sambandet mellan ”antal arbetstillfällen” och antal personer som enligt detta synsätt ska ”dela på jobben”.
Jag ville påpeka att en samhällsekonomi inte riktigt fungerar på det sättet varför argumentet ”dum” när det gäller moderaternas politik inte heller håller, just när det gäller denna infallsvinkel.
Jag har tyvärr inte tid att föra några omfattande dialoger på nätet men för att kort försöka förklara vad jag menar:
Samhällsekonomier är komplexa system. Sådana kännetecknas av oförutsägbarhet. Att det förhåller sig så är uppenbart . Dels har ingen hittills kunnat räkna ut konsekvenserna av den ena eller andra ekonomiska åtgärden, dels är det ett faktum att det råder stor oenighet bland ekonomiska forskare om hur man bör ordna samhället för att det ska fungera så bra som möjligt. Oenigheten handlar inte enbart om politiska ideologier utan om olika syn på hur systemet fungerar.
De flesta är dock överens om att samhällsekonomier bäst ska förstås som just komplexa system. Sådana liknar snarare vädersystem eller biologiska organismer än till exempel motorer på det viset att små små förändringar av något till synes oviktigt som på grund av att många sådana små förändringar samverkar med andra får oförutsägbara följder. Kaosteori kan förklara dessa mekanismer. I mindre system är effekterna av det oförutsägbara inte lika avgörande just för att systemet är litet, men även i mindre skala inverkar sådana mekanismer varför det också kan vara svårt att förutse konsekvenserna i till exempel ett privathushåll eller ett småföretag. Ekonomiska system skiljer sig dessutom från vädersystem och biologiska system genom att de utvecklas av människor som tänker, föreställer sig, önskar och är rädda. Detta bidrar ytterligare till komplexiteten och oförutsägbarheten.
En åtgärd som att antalet personer som i stället för att vara sjukskrivna i stället kommer att bli arbetssökande kan också få ”systemeffekter” som medför att antalet arbetstillfällen kommer att öka – i första hand beroende på att ekonomi och psykologi hänger nära samman. Om tillräckligt många tror att det kommer att bli en förändring kommer fler att våga satsa vilket i sin tur genererar effekter av oförutsägbart slag.
Det oförlåtligt klumpiga i moderaternas sätt att sköta det hela är att inte visa någon som helst inlevelseförmåga och förståelse för att den politik man för utlöser rädsla snarare än framtidstro hos alla dem man säger sig vilja hjälpa. Eftersom de positiva systemeffekterna (om de uppstår) inte kommer att visa sig omedelbart innebär det också att en stor grupp kastas in i systemet som ett slags offerkatalysatorer. Att inte utgå från den enskilde drabbades verklighet utan bara se till ”systemet” är oförlåtligt. Detta är dock vad moderaterna (och många andra politiker) gör, de blandar ihop ”systemvärld” med ”livsvärld” och det är oförsvarligt.
T.K.
Anonym:
SvaraRaderaJag lägger in det jag spontant skrev tidigare, kanske med något tillägg. Trots att du kanske inte har möjlighet till fortsatt dialog. Jag passar på att tacka dig utifall du hinner läsa. Texten får duga som den är:
Kul att du kommer med synpunkter och lite mothugg. Jag har inte ägnat någon egentlig kraft åt nationalekonomiska frågor eller funktionen av marknadsekonomi utan utgår från ett helt annat perspektiv. En slags metadiskussion är dock beroende av dess delar och vice versa… tänker jag.
Vi måste naturligtvis ta hänsyn till det vi faktiskt har att räkna med Är-värden… även om vi, eller många, intresserar sig mer för bör-värden.
Den dumhet jag skulle kunna koppla ihop med moderaternas politik, är just det oetiska resonemanget som du också protesterar mot. Jag skulle verkligen önska att det kunde ske något positivt i det egna ledet. Jag har knytit ihop denna dumhet med ”hämnd” i ett inlägg. Det vi ser från alla politiska håll är just ”antingeneller-fenomenet”. Detta upprätthåller konflikter som gärna eskalerar i sådant ingen part vill ha. Detta är dumt eftersom det är känt. Jag är som sagt korskopplad och skulle vilja se ett ”både och”.
Jag utgår från att du har en ekonomisk utbildning vilket jag ofta efterfrågat lite hjälp av. Jag har själv en företagsekonomisk sådan (basic) och är mycket väl bekant just med vissa ”självklarheter”, sådant det vore bra om fler var insatta i. Men, det finns perspektiv och parametrar man undviker…
Det är intressant med ekvationen arbetslöshet - införskaffande av ny arbetskraft- nya arbetstillfällen. Hur ska man resonera om man nu går in i en sådan diskussion? Naturligtvis har du rätt i sak, men jag vill gärna titta mer på den kvalitet både ”vi” och den nya arbetskraften är i behov av, än vi hittills gjort. Inte minst för att kunna lämna en redovisning som alla parter är hyfsat tillfreds med. Min uppfattning är att det felas en hel del i den här frågan som istället kommit att tabubeläggas. Detta är en egen och för alla nödvändig diskussion som jag ser det. Därtill bör vi framhålla skillnaden på begreppen ”kvalitet” och ”kvantitet” (samt i en mängd sammanhang).
Det dyker spontant upp frågetecken av dina påståenden. Ju fler som arbetar desto fler arbetstillfällen skapas och denna relation är procentuell, linjär. (Om den procentuella ökningen inte blir större av att vi ÄR fler, så kan vi egentligen bortse från att räkna med den frågan… tänker jag.) Jag är helt med på att man inte kan se på arbetstillfällen som konstant. Nu vill jag gärna ställa några frågor…
Forts....
Ekonomi och kanske i synnerhet synen på eller vitsen med marknadsekonomi, är ju matematisk, logisk och helt befriad från allt vad etik innebär. Detta bör ju innebära att man som ekonom och planerare är effektivare i ju större omfattning man är befriad från sådana parametrar och värderingar. Här är människorna till för ekonomin eller för att tillfredställa en matematisk modell. Man ger utrymme för huggsexa utan ansvar… är min upplevelse. En planekonomi erbjuder etiska kvaliteter och ställningstaganden, medan vi oftast använder modellen blandekonomi..?
SvaraRaderaDå man inför kvalitativa värden, vilka är en nödvändighet om man inte bedriver slaveri, så bör de ingå som värde eller parameter i förhållandet arbete-arbetstillfällen, varför detta inte kan vara procentuellt konstant.
En ganska intressant faktor är den stora besparing landet gör genom att kunna ta in och sysselsätta redan utbildade människor. Vi berikas på många sätt av tillskottet. Det finns förmodligen en ganska utbredd misstro gentemot våra politiker då det gäller inflyttningen och brist på redovisning. Om denna inte ska konkurrera på arbetsmarknaden krävs väl just att de genererar nya arbetstillfällen… eller tar jobb som ingen svensk skulle ta. Vi kan ju inte per automatik få en bättre arbetsmarknad av att vi har en inflyttning, annat än i överensstämmelse med resonemanget ”ÄR fler”, ovan.
För mig personligen, och för många andra, är det naturligtvis viktigt att tillskrivas ett värde, även om endast jag själv njuter av det. Det blir helt oacceptabelt att vara till för att tillfredställa andras behov. Visst ska vi vara tacksamma för att vi kunnat krypa ur grottorna, men vi kan ju se att det finns ett ömsesidigt behov också. Tittar vi lite på historien så är det ju alldeles uppenbart vad det är för sorts människor som ställt till med alla eländen och varför så skett. Naturligtvis kan man hävda att setta bidragit till den teknologiska utvecklingen. Det vore dumt att lita på systemen då vi ser vilka som har störst makt över dessa. Likaså blir det märkligt att kunna sätta en övre gräns för den undre gränsens individer medan det verkar ligga en ära i att ständigt spränga banken i de övre ekonomiska regionerna.
Visst har vi olika ingångar och perspektiv på tillvaron. Psykologin är ju inblandad i alla mänskliga skeenden och kan ibland vara väldigt tydlig då det gäller reaktioner som skrämmer. Jag ser självgenererande effekter inom exempelvis aktiehandeln.
En sak jag tycker är intressant att fundera över, är just psykopaters inflytande i olika skeenden. De dras till maktpositioner och är fullständigt samvetslösa. Här kan man ju ana att vissa skeenden styrs av dessa individer… och i sådana lägen hamnar de flesta i ett underläge. Ofta undrar jag om inte en sådan diskussion skulle vara intressant, om inte helt populär.